Bonen voor het leven: hoe koffie een lang leven kan bevorderen
Ja, koffie maakt je wakker en dat is misschien wel de belangrijkste reden waarom je het drinkt. Maar het kan ook positieve effecten hebben op jouw gezondheid, daarom hebben we ook koffie toegevoegd aan ons assortiment!
In deze blog geven we je een overzicht wat koffie voor jouw gezondheid kan doen en we geven je ook enkele serveertips die de koffie-ervaring kunnen verbeteren.
Het is geen toeval dat sommige van 's werelds langstlevende mensen dagelijks genieten van een bakje troost. Koffie helpt niet alleen om de energie en focus te verbeteren, maar is ook in verband gebracht met een lager risico op vroegtijdig overlijden door hartaandoeningen en kanker. In een onderzoek met bijna 500.000 volwassenen toonde aan dat het drinken van maximaal acht kopjes koffie per dag een positief effect had op de algemene gezondheid van de deelnemers. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van koffie het risico op diabetes type 2 en obesitas kan verminderen.
Dus, wat zit er achter de voordelen van koffie voor een lang leven? Om te beginnen kan de cafeïne in koffie de energie verhogen en vermoeidheid verminderen, wat mensen kan helpen om lichamelijk actiever te blijven. Het is ook aangetoond dat het de stofwisseling versnelt en in sommige gevallen de vetverbranding verbetert.
Maak kennis met het brede scala aan polyfenolen in koffie
Polyfenolen zijn ronduit verbazingwekkende verbindingen die van nature in planten worden geproduceerd. Koffieplanten zitten boordevol duizenden fytochemicaliën die ze helpen beschermen tegen beschadiging door bedreigingen van buitenaf, zoals insecten, schimmels en ziekten. Interessant genoeg, wanneer we deze planten eten (of drinken), lijken sommige van deze beschermende mechanismen ook aan ons te worden doorgegeven.
De antioxiderende polyfenolen in koffie helpen onze cellen te beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress die ze beschadigen. Elke klasse polyfenol lijkt zijn eigen unieke eigenschappen te hebben:
Zo is van chlorogeenzuur, een van de meest bestudeerde polyfenolen, aangetoond dat het de cardiometabole gezondheid verbetert en werkt als een stimulator van het centrale zenuwstelsel.
Een ander klasse van polyfenolen, de ferulinezuren, blijken oxidatieve stress te verminderen en de ontstekingen te verbeteren, en hebben een potentiële beschermende effect op de lever.
Andere polyfenolen die van bijzonder belang zijn voor onderzoekers zijn coumarinezuur voor stemmingsondersteuning en cafeïnezuur voor het verminderen van ontstekingen.
In een goede kop koffie komen al deze verschillende plantaardige stoffen op een heerlijke manier samen.
Enkele van de belangrijkste en bewezen gezondheidsvoordelen van zwarte koffie
Er is reeds veel studie gedaan naar de gezondheidsvoordelen van koffie.
We geven een klein overzicht van de belangrijkste bevindingen.
Koffie is goed voor de hersenen
Het drinken van koffie kan de gezondheid van de hersenen ten goede komen.
Laten we beginnen met de belangrijkste reden waarom veel mensen 's ochtends naar een kopje zwart goud grijpen: je wordt er wakker van.
En dit klopt, de wetenschap is hier vrij duidelijk over: onderzoekers ontdekten dat zwarte koffie de alertheid kan verhogen en de reactietijd kan verbeteren binnen de 30 minuten na het drinken ervan.
Het bleek ook de algehele cognitie en stemming te verbeteren.
Naast deze kortetermijneffecten is ook aangetoond dat zwarte koffie op lange termijn voordelen heeft voor de gezondheid van de hersenen. In een andere studie die in 2021 werd gepubliceerd, riepen onderzoekers op dat koffie niet alleen cognitieve achteruitgang kan verminderen, maar ook het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kan verminderen.
Deze effecten zijn te wijten aan het feit dat koffie werkt tegen adenosine, een neurotransmitter die ons slaperig maakt.
De cafeïne in koffie blokkeert de adenosinereceptoren in je lichaam, waardoor het de alertheid kan verhogen en de cognitie, het leren en het geheugen kan verbeteren. Na verloop van tijd kan het blokkeren van deze receptoren hersenziekten en andere problemen, zoals de ziekte van Alzheimer en migraine, helpen voorkomen, terwijl het ook uw humeur verbetert.
Cafeïne verbetert ook de dopaminesignalering in de hersenen waardoor de stemming verbetert.
Koffie is goed voor de gezondheid van het hart
Koffie wordt ook als cardioprotectief beschouwd. Regelmatige koffieconsumptie is in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, beroertes en congestief hartfalen. Het is ook aangetoond dat het regelmatig drinken van koffie andere risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert, zoals diabetes type 2 en obesitas.
Koffie kan de darmgezondheid verbeteren
Zoals je misschien al weet, kan koffie je laten poepen. Volgens intrigerende diëtist Jessica Cording, RD, bootst het het effect van een stimulerend laxeermiddel na, waardoor de transittijd wordt versneld. Dit kan goed nieuws zijn voor mensen die te maken hebben met constipatie en hulp nodig hebben om dingen in beweging te krijgen.
Maar koffie lijkt ook enkele positieve effecten te hebben op je darmmicrobioom. Onderzoek toont aan dat koffie kan helpen bij het in balans brengen van darmbacteriën, met name het bevorderen van de groei van 'goede bacteriën', zoals Bifidobacterium en Lactobacillus, en het verminderen van het aantal potentieel schadelijke bacteriën, zoals Clostridium en Escherichia coli.
Het kan ook helpen het slijmvlies van uw spijsverteringskanaal te beschermen.
Koffie stimuleert ook de afscheiding van maagzuur en andere maagsappen zoals gal.
Dit speelt een rol bij het balanceren van darmmicroben en kan het risico op galstenen verminderen.
Koffie kan de stofwisseling ten goede komen
Er is ook onderzoek dat aantoont dat koffie de stofwisseling kan versnellen en gewichtsverlies kan helpen bevorderen of op zijn minst een rol kan spelen bij gewichtsbeheersing.
Studies suggereren dat koffie de vetopslag in cellen beïnvloedt, de stofwisseling stimuleert en het darmmicrobioom bevordert die allemaal kunnen helpen bij het behouden van een gezond en slank lichaam.
Koffie drinken verbetert de sportprestatie
Cafeïne lijkt ook prestatiebevorderende effecten te hebben en daarom nemen veel mensen het als pre-workout supplement.
Het vertraagt vermoeidheid en activeert alertheid, wat het gemakkelijker kan maken om de trainingen door te komen.
Koffie kan gunstig zijn voor mensen met diabetes
Epidemiologische studies tonen een omgekeerd verband aan tussen koffieconsumptie en het risico op diabetes, zelfs slechts één kopje per dag kan het risico met 9% verlagen.
Het drinken van maximaal drie kopjes koffie per dag kan niet alleen het risico op diabetes type 2 maar ook het metabool syndroom kan verminderen. Het metabool syndroom is een cluster van afwijkingen, zoals hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overtollig lichaamsvet rond de buik en abnormale cholesterolwaarden die het risico op diabetes, hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen.
Hoe kan je koffie bereiden?
Klaar om te profiteren van de voordelen van zwarte koffie?
Er zijn verschillende manieren waarop je het kunt maken.
Klassiek opgezette koffie
Gebrouwen koffie wordt gemaakt door heet water op gemalen koffiebonen te gieten en te laten trekken. Druppelkoffie, percolators en een Franse pers vallen allemaal in deze categorie. Gebrouwen koffie bevat ongeveer 92 milligram cafeïne per kopje (25 cl).
Espresso
Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door een samengeperste "puck" koffiebonen te persen. Het resultaat is een veel geconcentreerdere koffie die 62 milligram cafeïne per espressokopje (3cl) bevat.
Cold brew coffee (koud gebrouwen koffie)
Cold brew koffie is vergelijkbaar met gezet, maar het extractieproces omvat het gebruik van koud water in plaats van heet. Omdat koud water niet zo effectief is bij deze extractie, is de verhouding tussen gemalen koffie en water vaak groter, soms het dubbele.
Hierdoor kunnen sommige koude koffie brouwsels meer cafeïne per kopje bevatten.
Cold brew coffee wordt dan ook vaak gebruikt (ijs)koffies met veel melk of toegevoegd aan gebak, patisserie, om ijs mee te maken...
Cold brew 200ml in glazen flesje Bestel hier |
Cold brew in 3 liter vrac Bestel hier |
Deze kant en klare cold brew Pure Black is een lekkere, ambachtelijke koud gezette koffie, gemaakt met duurzaam geteelde koffiebonen die licht geroosterd en langzaam gemalen werden om vervolgens 24 uur lang op gefilterd en gevitaliseerd water gezet werden. Geproduceerd in kleine batches zonder conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen of toegevoegde suikers. Beschikbaar in twee variëteiten:
|
Deca of decaf koffie
Decaf of cafeïnevrije koffie wordt gemaakt door gewone koffiebonen te weken in een mengsel van water en oplosmiddelen om het cafeïnegehalte te verwijderen. Cafeïnevrije koffie bevat ongeveer 2,5 milligram cafeïne per kopje (25cl).
Hou je niet van zwarte koffie? Hier zijn enkele gezonde toevoegingen!
Hoewel je room, melk en suiker best laat, zijn hier enkele dingen die je wel aan je zwarte koffie kunt toevoegen:
Proteïnepoeder of collageenpoeder
Als je wat extra eiwitten wilt, kun de eiwitpoeders aan je brouwsel toe te voegen.
Het is een handige manier om wat extra eiwitten binnen te krijgen en het mengt heel gemakkelijk in warme en koude vloeistoffen.
Ashwagandha
Ashwagandhapoeder is de perfecte metzelf voor cafeïnerijke dranken.
In combinatie met groene thee of koffie kan het de stimulerende effecten van deze dranken beter te reguleren en mogelijke nadelige effecten van cafeïne te verminderen.
Lees hierover meer in onze blog: Ontdek wat ashwagandha voor jou gezondheid kan betekenen
MCT gefractioneerde kokosolie
Als je een snelle metabolisator bent, wil je misschien MCT kokosolie toevoegen om de effecten van cafeïne te vertragen.
MCT zal zich binden aan de cafeïne omdat de cafeïne in vet oplosbaar is, en het creëert een bron van cafeïne met time-release, zodat je niet meteen een piek krijgt en dan 's middags een crash.
Het voordeel van MCT is dat het niet smaakt naar kokos zoals kokosolie dat wel doet. Hierdoor zal de koffiesmaak behouden blijven.
Kaneel
Als je niet van de smaak van zwarte koffie houdt, kun je het op smaak brengen met wat kaneelpoeder
Het geeft de koffie een warme smaak en kan helpen bij het in balans brengen van het microbioom en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.
Cacaopoeder
Cacaopoeder kan ook de smaak van je koffie verbeteren en zelf wat mineralen, antioxidanten en flavonoïden leveren.
Paddenstoelenpoeders
Paddenstoelenpoeders voegen een umami-diepte toe aan de koffie alsook enkele bijkomende gezondheidsvoordelen.
Wat is de beste tijd om koffie te drinken?
Het beste moment van de dag om koffie te drinken, hangt echt af van waarom je het drinkt.
Als je een oppepper nodig hebt als je wakker wordt, kan het nuttig zijn om het 's ochtends te drinken.
Echter, het drinken van koffie op een lege maag kan voor sommige mensen echter vervelend zijn, dus misschien wil je liever wachten om het bij het ontbijt nuttigen.
Sommige gezondheidsexperts suggereren dat veel mensen er ook baat bij zouden hebben om hun cafeïne-inname ten minste 90 minuten na het ontwaken uit te stellen. Dit geeft je lichaam de tijd om op natuurlijke wijze wakker te worden en het kan je helpen de middag door te komen zonder meer koffie nodig te hebben (wat je slaap ten goede komt).
Als je wilt profiteren van de potentiële prestatiebevorderende voordelen van cafeïne, drink het dan ongeveer 30 minuten voor een training.
Het is ook een goed idee om ten minste zes uur voor het slapengaan te stoppen met het drinken van cafeïnehoudende koffie en je dagelijkse cafeïne-inname te beperken tot ongeveer 400 milligram (4-5 kopjes zwarte koffie) per dag, anders kan het je slaap verstoren.
Opmerkingen
Maar hoewel het drinken van koffie een tal van gezondheidsvoordelen heeft, zijn er wel enkele opmerkingen die van toepassing zijn.
Zo zou men koffie best zwart drinken, zonder melk of room en vooral geen suiker.
Overdrijf ook niet en beperkt de inname tot maximaal 5 - 8 kopjes per dag.
Daarnaast kunnen sommige mensen wel bijwerkingen ervaring, vooral als je gevoelig bent voor cafeïne.
Drink het bij voorkeur niet op een lege maag om irritatie te vermijden.
Omdat cafeïne een lange halfwaardetijd heeft, kan het vele uren in onze systemen blijven. Slaapverstoringen kunnen optreden wanneer koffie te dicht bij het slapengaan wordt gedronken en een verstoorde slaap heeft allerlei negatieve gevolgen.
Hou er ook rekening mee dat cafeïne een diureticum (vochtafdrijver) is, teveel koffie op een warme dag kan leiden tot dehydratie.
Koffie kan ook maagreflux en brandend maagzuur verergeren en mensen die hier last van hebben, vermijden best koffie totdat deze aandoeningen verholpen zijn.
Hoewel cafeïne oppeppend is, kan het je gemoed ook negatief beïnvloeden wanner je onder zware mentale druk staat of je als je stress ervaart.
Het is dan afgeraden om koffie te drinken.
Samenvatting
Polyfenolrijke zwarte koffie, een rijke bron van antioxidanten, is voor de meeste mensen een zeer gezonde drank.
Zwarte koffie verbetert niet alleen de cognitie en focus op korte termijn, maar het drinken ervan kan ook op de lange termijn je hart, darmen en hersenen ten goede komen, en heeft ook een positief effect op de metabole gezondheid.
Als je het volledige voordeel van koffie wilt, sla dan toevoegingen zoals creamers, melk, room en suiker over; je kan evenwel koffie verrijken met functionele mix-ins zoals MCT olie of cacao.