Matcha latte (hot or cold)
Matcha latte is een heerlijke topper waar je alle kanten mee uit kan: nuttig het warm, koud of zelfs iced... maak het met koe- of plantaardige melk naar smaak.
Drink het als pre-workout drank, als je nood hebt aan een oppepper of gewoon als lekkere comfort drank...
Met slechts enkele ingrediënten en wat simpel keukenmateriaal (of complex high-tech, dat kan ook) kan je aan de slag.
Je kan kiezen tussen een quick & easy versie maar ook gerust een meer haute cuisine toer opgaan...
We geven je hieronder graag 3 van onze gemakkelijk te volgen recepten zodat je zelf aan de slag kan.
Wat heb je nodig voor het maken van Midgaardshop Matcha Latte
Ingrediënten
- Moya Matcha Traditional of Moya Matcha Daily
- 250 ml koude melk naar keuze of 300 ml als je een warme drank maakt
- Sirop brut naar keuze als zoetmaker (optioneel)
- MCT kokosolie (optioneel)
- IJsblokjes (optioneel)
Materiaal
- Chashaku (of een theelepel)
- Chasen theeopklopper (of elektrische melkopschuimer)
- Chawan (of een ruime kom)
- Serveerglas naar keuze
- Blender (optioneel)
Voorbereidig voor het klaarmaken van Matcha Latte
Je hebt veel ruimte bij het maken van onze Midgaardshop Matcha Latte en je kan zeker je culinaire creativiteit loslaten.
Deze zijn enkele van de keuzes die je kan maken:
- Kies voor de Moya Matcha Traditional of Moya Matcha Daily, beiden zijn perfect voor dit soort bereidingen.
De Traditional heeft een iets uitgesprokenere matcha smaak terwijl de Daily een iets zachtere smaak geeft die voor iedereen toegankelijk is.
- Bepaal ook hoe krachtig je de latte wil zijn, als regel gebruikt men doorgaans twee scheppen met een chashaku per 250 ml maar je kan dit gerust aanpassen.
Het gebruiken van chashaku heeft o.a. het voordeel dat je veel consistenter gaat zijn met het afmeten van de matcha.
Ter referentie, 2 scheppen zijn ongeveer een kleine theelepel.
Hou er wel rekening mee dat matcha een krachtige theïne (cafeïne) punch geeft dus je hebt in principe niet veel nodig.
- Je kan voor elke soort melk kiezen, dierlijk of plantaardig, laat dit gewoon afhangen van je voorkeur en smaak.
- Wil je liever een warme of een koude / iced drank, matcha kan zowel koud als warm bereid worden zonder dat dit de smaak sterk beïnvloedt. Een koude bereiding zal wel iets minder sterk theïne (cafeïne) vrijmaken, bij een warme bereiding krijg je wel alle kracht.
- Voeg enkele druppels MCT gefractioneerde kokosolie toe om het geheel ietjes smeuïger te maken. MCT olie heeft zelf geen smaak dus dit beïnvloedt de drink zelf niet.
MCT olie komt goed tot zijn recht bij warme varianten of als je een blender of melkopschuimer gebruikt.
- Je kan deze latte gerust puur genieten maar lichtjes zoet maakt het zoveel beter.
Goede zoetmakers zijn o.a. biologische honing, agavesiroop... maar wij zijn fan van de Sirop bruts.
Ze komen in verschillende smaken zodat je ook hier een eigen tintje aan de drank kunt geven.
Een bijkomend voordeel is dat de Sirop bruts vloeibaar zijn, goed doseerbaar zijn en ze lossen probleemloos op.
- Matcha kan je opkloppen met een melkopschuimer of blender, voor het beste resultaat gebruik je de chasen, de klassieke bamboe theeopklopper die de matcha tot een perfecte consistentie opklopt.
Hoe maak je onze lekkere Matcha latte klaar?
Ook hier heb je heel wat speelruimte: van snel/gemakkelijk tot meer complexere bereidingen.
De Easy Peasy manier
De zonder veel poeha methode is om alle ingrediënten (matcha, melk, sirop brut, MCT olie) in de gewenste verhouding in een blender te doen en even te mixen.
Wil je een iced versie dan kan je kiezen om ijsblokjes ineens mee te mixen; in dit geval kun je iets meer melk en matcha gebruiken omdat de ijsblokjes de smaak wat verwatert.
Je kan de vloeistof ook gewoon opgieten over de ijsblokjes.
De Barista Methode (met melkopschuimer)
De tweede methode is ietsjes gerafineerder en vraagt een beetje meer tijd om het klaar te maken.
Doe met de chashaku twee scheppen matcha in een chawan (of ruime kom) en voeg ongeveer een 50 ml van de melk toe (eventueel ook al een beetje van de sirup bruts).
Gebruik een elektrische melkopschuimer om alles tot een gladde pasta te mixen, zorg dat er geen klonters meer zijn.
Je kan blijven mengen tot je de gewenste volume van schuim hebt.
Tip, MCT olie geeft een romigere textuur.
Voeg de matchamix toe aan de rest van de (gezoete) melk. Je kan het geheel oproeren, met laagjes of swirls werken.
Wil je een iced latte, dan giet je dit alles over ijsblokjes.
Traditional usucha style
Wil je liever een meer traditionelere Japanse manier van bereiding, dan kun je volgende stappen volgen.
Meet de matcha af met chashaku (2 scheppen) in een chawan en voeg 50ml van de melk toe.
Klop dit op met chasen tot je een licht schuimende, gladde massa hebt. Er mogen geen klonters meer aanwezig zijn.
Giet de rest van de melk met de gewenste sirop bruts in de chawan bij de matcha en roer zachtjes met de chasen tot alles goed gemengd is.
Voor de iced versie, voeg je op het laatste enkele ijsblokjes toe aan de chawan.
Vind je dit artikel leuk? Deel het gerust met je vrienden! Tag ons in je verhaal of mail ons in CC of BCC en we geven je hiervoor graag een kleine attentie! |