Iced Tea - Japanese Style
Verfrissend, verfijnd en doordrenkt met eeuwenoude tradities - dat is waar Japanse groene thee voor staat.
Maar hier maken met de delicate theebladeren verfrissende en verrukkelijke ijsthees.
Stap binnen in de wereld van verkoeling en verkwikking terwijl we de geheimen onthullen van het maken van de meest verrukkelijke ijstheeën, rechtstreeks geïnspireerd door de rijke smaken van Japanse groene theevariëteiten.
Onze versies zijn gemakkelijk te maken iced tea, ideaal voor de warme dagen.
Drink het als pre-workout drank, als je nood hebt aan een oppepper of gewoon als lekkere ijsthee of mocktail...
We geven je hieronder graag ons favoriete gemakkelijk te volgen recepten zodat je zelf aan de slag kan.
Wat heb je nodig voor het maken van Japanse Iced Tea?
We geven je hieronder enkele suggesties voor het maken van Japanse ijsthee met onze Japanse groene thees...
Je kan echter je fantasie gerust de vrije loop laten en aanpassen aan jouw smaak en voorkeur.
Experimenteer gerust met diverse zoetmaker, onze favorieten zijn de heerlijke smaken Sirop brut, garneer met fruit, munt, rozemarijn...
Op ijs gezet | Hot brew | Cold brew | |
Algemene voorbereidingsmethode
|
Doe de theeblaadjes in een theepot en voeg ijsblokjes toe Laat het ijs gewoon op kamertemperatuur ontdooien Serveer wanneer het ijs (bijna) gesmolten is Voeg eventueel nog wat ijsblokjes toe |
Doe de theeblaadjes in een theepot Overgiet met heet water en laat gepaste tijd trekken (dit is ietsjes langer dan gewone omdat de thee later door het ijs verdund wordt). Laat wat afkoelen (40°C) en giet de infusie door een zift op over ijsblokjes Serveer wanneer het ijs (bijna) gesmolten is |
Doe de theeblaadjes in een theepot Overgiet met (ijs)koud water en laat trekken tot je de smaak goed vindt. Roer regelmatig om |
Volgens de Japanners de meest 'nobele' manier om ijsthee te maken. |
De Japanners noemen het krakend geluid wanneer het warme water over het ijs gegoten wordt, 'Pachi Pachi'. | Deze ijsthee hoeft niet meteen gedronken te worden maar kan gekoeld bewaard worden. | |
Eigenschappen | Koude bereiding, cafeïne wordt niet volledig niet onttrokken, zachte smaak | Warm gebrouwen en bevat dus de pittige eigenschappen van cafeïne en catechine. | Koude bereiding, cafeïne wordt niet volledig niet onttrokken, zachte smaak |
7 - 8 gram per 20 cl ijsblokjes Wordt bij voorkeur gebruikt bij fijne theesoorten zoals Gyokuro en Sencha. |
Doe 7 - 8 gram in een theepot Giet 20 cl op 80°C water er over Laat 2-3 minuten trekken Giet de infusie door een zift op over 20 cl aan ijsblokjes |
Doe 50 gram in een theepot Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes |
|
IJskoude Houjia is al eeuwen lang dé favoriete drank van Japanse boeren en landarbeiders tijdens de hete zomermaanden. |
Doe 80 - 100 gram in de theepot Overgiet met 2 liter kokend water Laat 2-3 minuten trekken Zift het infusie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur daarna verder afkoelen in de ijskast Serveer met ijsblokjes |
Doe 100 gram in een theepot Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes |
|
Iced Genmaicha behoudt zijn rijk aroma van gepofte, geroosterde rijst terwijl de frisse smaak van sencha bij koude temperaturen er aangenaam doorschijnt. Het geheel proeft ronder en zachter. |
Doe 7 - 8 gram in een theepot Giet 20 cl op 80°C water er over Laat 2-3 minuten trekken Giet de infusie door een zift op over 20 cl aan ijsblokjes |
Doe 80 gram in een theepot Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes |
|
Kukicha en Bancha: deze thees bevatten al maar weinig theïne (cafeïne) en als cold brew opgegoten kan je deze iced teas nog vrij laat op de dag drinken zonder dat je nachtrust in gevaar komt. |
Doe 50 gram in een theepot Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes |
||
Iced matcha Deze ijsthee moet onmiddellijk gedronken worden. Kan ook gemaakt worden met hojicha poeder. |
Koel de chawan in de ijskast Schep 2 chashaku (1theelepel) gezifte matcha in de gekoelde chawan Giet 70 cl ijskoud water of melk naar keuze in de kom en klop tot een schuimige massa |
Materiaal
- Mason jar of mason jar skull
- Serveerglas naar keuze
Vind je dit artikel leuk? Deel het gerust met je vrienden! Tag ons in je verhaal of mail ons in CC of BCC en we geven je hiervoor graag een kleine attentie! |