Iced Tea - Japanese Style

Verfrissend, verfijnd en doordrenkt met eeuwenoude tradities - dat is waar Japanse groene thee voor staat.
Maar hier maken met de delicate theebladeren verfrissende en verrukkelijke ijsthees.

 

Stap binnen in de wereld van verkoeling en verkwikking terwijl we de geheimen onthullen van het maken van de meest verrukkelijke ijstheeën, rechtstreeks geïnspireerd door de rijke smaken van Japanse groene theevariëteiten.

 

Onze versies zijn gemakkelijk te maken iced tea, ideaal voor de warme dagen.
Drink het als pre-workout drank, als je nood hebt aan een oppepper of gewoon als lekkere ijsthee of mocktail...

 

We geven je hieronder graag ons favoriete gemakkelijk te volgen recepten zodat je zelf aan de slag kan.


Wat heb je nodig voor het maken van Japanse Iced Tea?

We geven je hieronder enkele suggesties voor het maken van Japanse ijsthee met onze Japanse groene thees...
Je kan echter je fantasie gerust de vrije loop laten en aanpassen aan jouw smaak en voorkeur.
Experimenteer gerust met diverse zoetmaker, onze favorieten zijn de heerlijke smaken 
Sirop brutgarneer met fruit, munt, rozemarijn...
 

 

  Op ijs gezet Hot brew Cold brew

Algemene voorbereidingsmethode

 

Doe de theeblaadjes in een theepot en voeg ijsblokjes toe

Laat het ijs gewoon op kamertemperatuur ontdooien

Serveer wanneer het ijs (bijna) gesmolten is

Voeg eventueel nog wat ijsblokjes toe

Doe de theeblaadjes in een theepot

Overgiet met heet water en laat gepaste tijd trekken (dit is ietsjes langer dan gewone omdat de thee later door het ijs verdund wordt).

Laat wat afkoelen (40°C) en giet de infusie door een zift op over ijsblokjes

Serveer wanneer het ijs (bijna) gesmolten is

Doe de theeblaadjes in een theepot

Overgiet met (ijs)koud water en laat trekken tot je de smaak goed vindt.

Roer regelmatig om

  Volgens de Japanners de meest 'nobele' manier om ijsthee te maken.
 
De Japanners noemen het krakend geluid wanneer het warme water over het ijs gegoten wordt, 'Pachi Pachi'.  Deze ijsthee hoeft niet meteen gedronken te worden maar kan gekoeld bewaard worden.
Eigenschappen Koude bereiding, cafeïne wordt niet volledig niet onttrokken, zachte smaak Warm gebrouwen en bevat dus de pittige eigenschappen van cafeïne en catechine. Koude bereiding, cafeïne wordt niet volledig niet onttrokken, zachte smaak

Recept voor Gyokuro en Sencha

7 - 8 gram per 20 cl ijsblokjes

Wordt bij voorkeur gebruikt bij fijne theesoorten zoals Gyokuro en Sencha.

Doe 7 - 8 gram in een theepot

Giet 20 cl op 80°C water er over

Laat 2-3 minuten trekken

Giet de infusie door een zift op over 20 cl aan ijsblokjes

Doe 50 gram in een theepot

Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op

Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken

Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden

Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes

IJskoude Houjia is al eeuwen lang dé favoriete drank van Japanse boeren en landarbeiders tijdens de hete zomermaanden.
Vandaag de dag is het nog steeds zeer populair als dorstlesser tijdens warme dagen of bij fysieke inspanning.

 

Doe 80 - 100 gram in de theepot

Overgiet met 2 liter kokend water 

Laat 2-3 minuten trekken

Zift het infusie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur daarna verder afkoelen in de ijskast

Serveer met ijsblokjes

Doe 100 gram in een theepot

Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op

Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken

Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden

Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes

Iced Genmaicha behoudt zijn rijk aroma van gepofte, geroosterde rijst terwijl de frisse smaak van sencha bij koude temperaturen er aangenaam doorschijnt. Het geheel proeft ronder en zachter.

 

Doe 7 - 8 gram in een theepot

Giet 20 cl op 80°C water er over

Laat 2-3 minuten trekken

Giet de infusie door een zift op over 20 cl aan ijsblokjes

Doe 80 gram in een theepot

Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op

Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken

Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden

Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes

Kukicha en Bancha: deze thees bevatten al maar weinig theïne (cafeïne) en als cold brew opgegoten kan je deze iced teas nog vrij laat op de dag drinken zonder dat je nachtrust in gevaar komt.

   

Doe 50 gram in een theepot

Giet er 1.0 liter (ijs)koud water op

Op dronk na 2 uur maar je kan het gerust tot 12 uur laten trekken

Kan daarna 6 uur lang in de koelkast bewaard worden

Giet de infusie door een zift op over ijsblokjes

Iced matcha
Matcha kan tot schuim geklopt worden met zowel ijskoud als kokend water/melk naar keuze.

Deze ijsthee moet onmiddellijk gedronken worden. 

Kan ook gemaakt worden met hojicha poeder.

   

Koel de chawan in de ijskast

Schep 2 chashaku (1theelepel) gezifte matcha in de gekoelde chawan

Giet 70 cl ijskoud water of melk naar keuze in de kom en klop tot een schuimige massa

 

 

Materiaal

 

 


   
Vind je dit artikel leuk? Deel het gerust met je vrienden!
Tag ons in je verhaal of mail ons in CC of BCC
en we geven je hiervoor graag een kleine attentie!