Waarom groene thee uit een chawan drinken?

chawan kom

Een kop is een kop zul je misschien denken maar als je echt wil genieten van kwaliteitsthee dan komt wel iets meer bij kijken… Een mooie exponent van het totaal genieten van groene thee vinden we, waar anders, in Japan.

In dit artikel focussen op één van de meest elementaire maar helaas vaak overkeken voorwerpen: de chawan of Japanse drinkkop.

Oorsprong

In 15-16de eeuws Japan neemt het drinken van groene thee een hoge vlucht als de Boeddhistische monnik Murata Shuko voor zijn Shogun een bijzondere visie op het nuttigen van thee ontwikkelde: Shuko benadrukte het hele theedrinken proces te zien als een spirituele beoefening gekaderd in het aestetische concept van wabi-cha.
Het drinken van thee werd zo een metafoor van het leven waarbij alle elementen, de thee en gebruikte instrumenten voor de bereiding, de gastheer/vrouw, de gasten en de ruimte waar de thee gedronken wordt… interageren en een betekenis toevoegen aan de beleving van het thee drinken.

Maar je hoeft voor je dagdagelijkse kopje thee niet zo diep en breed te gaan, het zijn vaak de kleine dingen die ook een grote impact kunnen hebben.

Chawan: de totaalervaring

We staan er niet bij stil maar groene thee drinken uit een echte chawan brengt zoveel bij aan de totaalervaring.

Het specifiek gebruikte materiaal waaruit de chawan gemaakt is en de dikte van de bodem en wanden, beïnvloeden de temperatuur wat een impact heeft op de smaak en aroma van de thee.
Bij de handgemaakte chawans komt er nog bijzondere dimenties bij: het in je handen voelen van de onregelmatige, soms ruwe afwerking en vorm, de grillige textuur van het glazuur dat je aan je lippen voelt…

Een mooie chawan in je handen houden, er naar kijken en vervolgens een met liefde gemaakt kopje groene thee drinken is een stil genot dat je jezelf niet mag ontkennen.

Jouw chawan selecteren

Elk zijn eigen chawan is zeker geen slecht idee, zeker als je voor een handgemaakte exemplaar kiest.
Bij de selectie laat je gewoon je intuïtie z'n gang gaan, denk er niet te veel over na, de chawan kiest jou en niet omgekeerd!

Het enige waarop je moet letten is dat je de juiste afmeting kiest: een chawan voor matcha moet voldoende groot zijn om de chasen z'n werk te kunnen laten doen; voor het drinken van losse groene thee is de afmeting minder van belang.

Het opgieten van de thee

Als je onze Japanse groene thee klaarmaakt, neem er je tijd voor behandel het materiaal en theeblaadjes met respect.
Voor het beste resultaat respecteer de specifieke ideale opgietinstructies (bijgeleverd bij onze Japanse thees).

De juiste ambiance

Groene thee drinken is meer dan gewoon genieten van een kopje thee, met een klein beetje moeite creëer je een harmonieuse sfeer.
Een perfecte combinatie is groene thee met Japanse wierook.

Gyokuro & Kaden KobunbokuHoujicha & Bikou KobunbokuSencha Superior & Jinkoya Sandelwood Kokonoe koh


Met vragen over dit onderwerp kun je steeds terecht op info@midgaardshop.be.

10762 Total Views 10 Views Today
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *