Het vloeibare goud Arganolie is een schaarse en kostbare olie, geperst uit de vruchten van de arganboom (Argania spinosa). De unieke samenstelling van deze olie maakt het geschikt voor zowel culinair en cosmetisch gebruik. Arganolie bevat heel wat therapeutische kwaliteiten en heeft een prettige nootachtige geur. Als huidolie wordt het beschouwd als een uitstekende anti-aging serum met uitzonderlijke hydraterende eigenschappen; ze wordt gemakkelijk door de huid opgenomen en laat geen vettig residu achter. Het stimuleert een evenwichtige talgproductie, waardoor de huid soepel blijft zonder dat ze vet wordt. Doordat het diep in de huid doordringt, stimuleert arganolie een goede celvernieuwing. Hierdoor gaat arganolie littekenvorming tegen, werkt het verzachtend en ontspannend bij huidaandoeningen zoals psoriasis,eczeem, acne…, bevordert het wondgenezing (o.a. zeer werkzaam bij kleine brandwonden) en versterkt het zwakke en broze nagels. Door de goede hydraterende eigenschappen biedt de olie bescherming tegen schrale huid en lippen, eigen aan koud winterweer. Ook zeer geschikt als haarolie want het geeft futloos haar terug glans en veerkracht. Arganolie is ideaal voor het masseren van pijnlijke spieren en stijve gewrichten. De essentiële vetzuren in de olie spelen een cruciale rol in de vorming van prostaglandine, een natuurlijke ontstekingsremmer, welke pijn, zwelling en ontstekingen vermindert, terwijl het de bloedsomloop stimuleert. Tip: om van de weldaad van arganolie te genieten, doe eenvoudig enkele druppels in je bad. Regelmatig consumeren van arganolie leidt tot o. a. een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte, versterking van het immuunsysteem, het anti-oxideren van vrije radicalen, verhoogde ontstekingsremmend werking, verbetering van de doorbloeding... Arganolie heeft een nootachtige smaak, best te vergelijken met een combinatie van sesam, vers gebakken brood en geroosterde hazelnoten. De fijne olie wordt in het zuiden van Marokko als een traditioneel ingrediënt voor uiteenlopende maaltijden gebruikt. Het geeft gerechten een oosterse smaak en is bij uitstek te gebruiken in een saladedressing. Ook wordt deze olie vaak gebruikt als dip voor vers gebakken brood. Voeg enkele druppels arganolie toe om gerechten als pasta, rijst, couscous, ijs, vers fruit en zelfs crème brûlée te verrijken. Ecologisch Verantwoord en Fair Het oogsten en bewerken van de noten gebeurt nog steeds door de vrouwen van de plaatselijke bevolking. Hierbij gaat niets verloren: het buitenste pulp (vruchtvlees) van de noten wordt gevoerd aan de geiten, de harde notenschillen worden gebruikt als brandstof om op te koken en na het persen van de noten blijft, naast de olie, een voedzame "perscake" over die gevoerd wordt aan het vee. De arganboom speelt een vitale rol in het behouden van de ecologische balans en de economische situatie van de bevolking. In 1998 heeft UNESCO de arganboom om die reden toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst. Het gebied waar de arganboom gedijt, wordt bedreigd door erosie en moet weerstand bieden aan de niet aflatende Sahara woestijn. De arganboom speelt een essentiële rol bij het behouden van de natuurlijke balans en voorkomt woestijnvorming. Inhoud: 50ml
|